Spaarrekening openen voor je kind

Een spaarrekening openen voor een kind is een uitstekend middel om een kind op een juiste wijze met geld te laten omgaan, maar kan ook dienen als spaarpotje voor rijlessen of studie waarvoor de ouders geld opzij zetten op een spaarrekening kind. Door het openen van een spaarrekening kan het kind dat bijvoorbeeld zelf geld verdient met een bijbaantje sparen voor een specifiek doel in de toekomst met als bijkomend voordeel dat er rente wordt vergoed, zodat het kind als het ware beloond wordt voor het sparen van geld.

Spaarrekening voor een kind
Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen de ouders of grootouders die een spaarrekening voor het kind willen openen en daar geld op willen storten en tussen het kind dat zelfstandig geld aan het verdienen is en al een betaalrekening heeft, waar een spaarrekening aan gekoppeld kan worden. Er zijn echter wel belangrijke kenmerken die bij de keuze voor een spaarrekening voor een kind van belang kunnen zijn zoals beperkende voorwaarden en de hoogte van de rentevergoeding.

Een spaarrekening voor een kind openen

  • Er zijn speciale spaarrekeningen die zich richten op het kind en ook op naam worden gesteld van het kind, onder toezicht van de ouders, en hierbij wordt vaak bij het openen een kado aangeboden dat kan variĆ«ren van een leuke spaarpot tot mappen waarin de bankzaken kunnen worden bewaard.
  • De rente is natuurlijk van belang bij de keuze voor een spaarrekening, maar dit is niet het enige aspect waar aandacht aan besteed zal moeten worden.
  • Een ander aspect dat namelijk ook van belang kan zijn is de vrijheid met betrekking tot de spaarrekening. Is het geld bijvoorbeeld altijd vrij opneembaar, zijn er kosten verbonden aan het opnemen van spaargeld, valt men in een ander rentetarief als er tussentijds geld wordt opgenomen of wordt het geld voor langere tijd vastgezet.
  • Als het rendement van het geld de doorslag zal geven bij de keuze voor het openen van een spaarrekening dan is het raadzaam om niet alleen naar de specifieke spaarrekeningen die op kinderen gericht zijn te kijken, maar ook naar andere vormen van spaarrekeningen.