wat-als-je-veel-schulden-hebt

Wat te doen als je veel schulden hebt?

Steeds meer mensen raken (diep) in de schulden. Niet alleen studenten of jongeren, maar ook zeker volwassenen krijgen hier steeds vaker mee te maken.

Het hebben van veel schulden kan zorgen voor veel stress. De meeste mensen raken er zo diep in verwikkeld, dat ze vaak niet eens weten hoeveel de totale schuld is, en waar deze allemaal openstaan.
Blijf niet zitten met de schulden en met de bijbehorende stress, maar zoek hulp. Ga bij je eigen gemeente na, waar je het beste terecht kunt voor schuldhulpverlening.

Hoe kom ik van mijn schulden af?

Om van je schulden af te komen, is het belangrijk om een overzicht te maken van alle schulden, de inkomsten en de maandelijkse uitgaven. Als je een goed overzicht hebt, dan kun je kijken waar je op zou kunnen besparen. Heb je abonnementen waar je zonder kunt, of misschien kun je een kleiner pakket nemen bij je provider.

Betalingsregeling

Nu je al je schulden op een rijtje hebt, kun je alle schuldeisers benaderen om te vragen of er een betalingsregeling mogelijk is. Je hebt hiervoor altijd een overzicht van je inkomen nodig, zodat je kunt aantonen hoeveel je maandelijks af kunt lossen. Laat de schuldeiser ook weten dat je meerdere schulden hebt.

Schuldhulpverlening/Budgetcoach

Als het je zelf niet lukt om uit de schulden te komen, dan kun je gebruik maken van schuldhulpverlening. Als je niet weet waar je terecht kunt, kun je dit bij je gemeente navragen.

Een budgetcoach of schuldhulpverlener zal je helpen bij bijvoorbeeld het oplossen van moeilijke schulden en zij kunnen ook de schuldeisers benaderen, om een betalingsregeling aan te vragen. Als je in de schuldhulpverlening zit, dan zul je moeten leven van een bepaald budget. Ook hier gaat de coach je mee helpen.

De schuldhulpverlener beheert je geld, tot je weer uit de schulden bent, dit betekent dat de schuldhulpverlener ook de maandelijkse rekeningen zal betalen.

WSNP-traject

Lukt een minnelijk schuldentraject niet? Dan kun je toelating tot het WSNP-traject aanvragen. Dit is nogal een proces, dus je kunt eventueel je Aanvraag WSNP met een jurist afhandelen. Je dient namelijk eerst naar de rechter te gaan om toestemming te vragen.

Het WSNP-traject houdt in, dat je 3 jaar de tijd krijgt om zoveel mogelijk van je schulden op te lossen. Je krijgt ook tijdens het WSNP-traject, zogenaamd ‘leefgeld’ en de rest zal naar schulden gaan. Na deze 3 jaar, kun je met een schone lei, dus zonder schulden, een nieuwe start maken.