huizenkopers

Waarom huizenkopers ineens veel minder kunnen lenen

Dat de huizenmarkt overspannen is, dat wisten we al. Om in aanmerking te komen voor een woning gingen woningzoekers massaal overbieden om hun droomwoning te bemachtigen. En dan mocht je blij zijn als je de woning überhaupt mocht bezichtigen, want voor elke woning waren zo tientallen bezichtigingen. Maar zo extreem overbieden wordt inmiddels een stuk lastiger, omdat huizenkopers ineens veel minder kunnen lenen.

Hypotheekrentestijging

Dat woningzoekenden minder kunnen lenen dan voorheen heeft alles te maken met de hypotheekrente. De rente was de afgelopen jaren historisch laag, maar inmiddels is de rente weer hard gestegen. Hierdoor kunnen huizenkopers ineens veel minder lenen. Dat overbieden is dus niet zo makkelijk meer. Door de stijgende rente worden de maandlasten van huizenkopers hoger.

Starters

Omdat je door een stijgende hypotheekrente minder kan lenen en bieden op een huis, wordt het nog lastiger om een woning te vinden. Vooral starters zijn de dupe, omdat zij geen overwaarde hebben op een oud huis. Ook staan zij vaak aan het begin van hun carrière waardoor deze groep nog niet voldoende spaargeld heeft. Als een schenking van ouders ook geen optie is, dan kan een starter het kopen van een huis wel vergeten.

Minder bezichtigingen

Niet alleen worden potentiële kopers voorzichtiger met biedingen, ook vinden er minder bezichtigingen plaatst. In 2021 was het normaal als er 20 bezichtigingen waren voor 1 woning. Nu is dat aantal meer dan gehalveerd. Huizen staan daardoor nu ook wat langer in de verkoop.

Onzekerheid

Woningzoekers schrikken van de snelle hypotheekrentestijging en zien hun kansen steeds kleiner worden. Ze twijfelen of ze nog wel een huis willen kopen. Het brengt veel onzekerheid en onrust omdat we niet weten hoelang de stijging zal doorgaan. Dit heeft er ook voor gezorgd dat het vertrouwen in de woningmarkt is gezakt.

Mogelijkheden

Ondanks de onrust in deze oververhitte woningmarkt zijn er nog steeds mogelijkheden voor huizenzoekers. Benieuwd naar de mogelijkheden? Een makelaar kan je helpen. Bijvoorbeeld als je een woning zoekt in Dronten, Swifterbant of Biddinghuizen. Dan staat aankoopmakelaar Dronten voor je klaar.