aanvragen van een hypotheek

Waar moet ik op letten bij het aanvragen van een hypotheek?

Bij het kopen van een eigen huis is het krijgen van een hypotheek in de meeste gevallen essentieel. Maar het aanvragen daarvan is nog niet zo simpel. Benieuwd waar je zoal op moet letten bij het aanvragen van een hypotheek? Wij zochten het voor je uit.

Hypotheek aanvragen, tip 1: Eerst de hypotheek, dan het huis

Zorg dat je, nog voordat je gaat beginnen met je bezichtigingen, eerst kijkt wat jouw mogelijkheden zijn met betrekking tot een hypotheekaanvraag. Er zijn verschillende websites waarop je kunt berekenen wat jij maximaal kunt lenen. Zo weet je wat er binnen jouw budget valt en wat je mogelijkheden zijn. Op deze manier ga je niet op zoek naar een huis dat boven jouw budget ligt en word je dus ook niet verliefd op een huis dat je je niet kunt veroorloven.

Hypotheek aanvragen, tip 2: Hypotheekadviseur

Het is verstandig om vóór de aanvraag van jouw hypotheek een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze neemt jouw financiële situatie met je door en laat je weten wat jouw mogelijkheden zijn op basis van je inkomen, vermogen en eventuele schulden. Zeker als je een starter bent kan het lastig zijn om al deze zaken zelf te navigeren en kan een hypotheekadviseur daarom extra van pas komen.

Hypotheek aanvragen, tip 3: Houd rekening met de verwerkingstijd

Het kost tijd om een hypotheekaanvraag van begin tot eind te regelen en goedgekeurd te krijgen. Dit proces kost gemiddeld 2 maanden tijd. Daarom is het belangrijk dat je op tijd begint met je hypotheekaanvraag. Doe je dit niet, dan kan het gebeuren dat je huisaankoop vertraging oploopt of zelfs niet door kan gaan, omdat je je hypotheek nog niet op orde hebt.

Hypotheek aanvragen, tip 4: Kijk naar de hypotheekrente en hypotheeklooptijd

Het is geen geheim dat er veel hypotheekaanbieders zijn. De rente en voorwaarden kunnen daarom per hypotheek flink verschillen. Het is daarom belangrijk dat je voor het aanschaffen van een hypotheek eerst goed kijkt naar wie voor jou de beste aanbieder is. Zorg dat je bij deze vergelijking rekening houdt met de factoren looptijd en rente van een specifieke hypotheek en bepaal welke voorwaarden het best bij jouw situatie passen.

Als je je droomhuis hebt weten te bemachtigen, wil je hier natuurlijk goed voor zorgen. Daarom is het van groot belang dat je de juiste woonverzekeringen afsluit. Let daarbij op dat je niet direct voor de eerste verzekering die je tegenkomt gaat, maar neem je tijd om woonverzekeringen te vergelijken. Dat kan je namelijk veel geld schelen!