Sparen vs. Beleggen

Sparen vs. Beleggen in 2022: wat is beter?

Helaas is de rente op de spaarrekening al jaren laag. Ook in 2022 lijkt de spaarrente lager dan ooit te staan. Alleen met een spaardeposito kunnen we nog een rente van boven de 1% behalen. Aan de andere kant zien we de gekte op aandelenbeurzen. Menig aandelen stijgen binnen enkele weken met meer dan 10%. En soms tot wel 200% in één jaar. Beleggen vs. sparen is geen gelijke strijd. Beleggers halen hoger rendement, maar pas daarbij op voor de risico’s. Ga niet mee in de heersende beursgekte, want dat kan vies tegenvallen. 

In dit artikel over sparen vs. beleggen vind je enkele tips vanuit de grote Nederlandse beleggen website genaamd Happy Investors. Meer artikelen en gratis trainingen voor succesvol beleggen vind je via hun website. 

Wat is beter in 2022: sparen vs. beleggen? 

Laten we het bekijken. 

Sparen vs. beleggen: houd rekening met inflatie

Spaarders worden zwaar getroffen in deze tijden. Daarbij komt dat in 2022 de inflatie hoger dan normaal is. Men verwacht pas dat na de zomer van 2022 de inflatie gaat dalen. In de tussentijd verliezen spaarders hierdoor geld. 

Normaliter ligt de inflatie op 2%. Dit betekent dat jouw geld ieder jaar 2% minder waard wordt. Dit gebeurt vanzelf, bijvoorbeeld omdat prijzen in de winkels en aan benzinestations toenemen. Huizen worden duurder. Vakantie kost meer. En ga zo maar door. 

Bij sparen vs. beleggen is het belangrijk om met inflatie te rekenen. 

Als je spaart met 0,5% rente, dan word je geld ieder jaar 1,5% minder waard (inflatie – spaarrente). 

Bij beleggen kan je gemiddeld 6% rendement halen. Met wat meer kennis kan je 8% halen. En hoe meer gevorderd je geraakt, hoe waarschijnlijker het is dat je boven de 10% uit komt. 

Stel dat je €50.000 hebt. Bij sparen met 0,5% rente is dit geld na twintig jaar nog maar €36.822 waard (inflatie 2%).

Bij beleggen tegen 8% rendement is dit bedrag na twintig jaar €155.585 waard (inflatie 2%).

Conclusie over sparen vs. beleggen: spaarders worden armer terwijl beleggers rijker worden. De laatste groep laat geld voor haar werken. Iets wat jij ook kan. Het is niet meer zo complex, zolang je niet te veel risico neemt.

Sparen vs. beleggen: let op de risico’s

Natuurlijk is hier een nadeel aan: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Bij sparen is dit risico zeer beperkt, aangezien je tot €100.000 bankgarantie hebt. Een bank gaat niet zomaar failliet. Maar bij beleggen verliezen sommige mensen toch veel geld. 

De reden is dat zij te veel risico nemen. 

Beginnende beleggers nemen te veel risico omdat ze (1) niet begrijpen wat ze doen of doordat ze (2) bewust risicovolle beleggingen maken om snel rijk te worden. 

Enkele krachtige tips zijn:

  • Beleg alleen met geld dat je 100% kan missen
  • Kies voor lange termijn beleggen omdat dit meer zekerheid geeft
  • Spreid risico middels verschillende beleggingen
  • Wees voorzichtig wanneer anderen euforisch zijn

Succesvol beleggen is in de basis eenvoudig: beleg gespreid en veilig op de lange termijn. Heb geduld en laat geld voor je werken. Op de lange termijn kan iedereen rijk worden. 

Sparen vs. beleggen: verschil in tijd

Hoe beter je wordt met beleggen, hoe meer rendement je kan realiseren. En hoe hoger het rendement, hoe sneller je vermogen groeit. 

Wist je dat je met een klein maandelijkse inleg van 250 euro al financieel vrij kan worden na 20 jaar? 

Wie structureel boven de 10% rendement realiseert, zal zeer welvarend worden. En zo moeilijk is dat overigens niet. Hedendaags bestaan er opties voor passief beleggen. Dit betekent dat je geld investeert en voor jou laat werken, zonder dat je er zelf te veel inspanning inzet. 

Toch is dit niet 100% passief. Er is altijd wel een reden om je ermee bezig te houden. In principe zou je met een maandelijkse tijdsbesteding van één uur al een beter resultaat kunnen halen. Dit uur heb je nodig om iedere maand dezelfde laag-risico en passieve beleggingen kopen. 

Onze conclusie voor sparen vs. beleggen in 2022 is: beleggen is het nieuwe sparen voor 2022. Maak wel de goede keuzes door laag-risico beleggingen uit te oefenen. Leer van experts zoals benoemd in de introductie. Probeer niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden, dan is de kans op fouten hoger.